ROMANIAN VERSION:    Descarca | Comanda Copii | Alte Limbi

 

Cautare

De Ce Sa Fii "Vegan" /
Incearca Vegetarianismul
Colectie on-line
O versiune mai veche

Informatiile oferite in aceste pagini se axeaza pe date din Statele Unite, unde cresterea intensiva a animalelor este deja impamantenita de decenii. Brosura originala, disponibila din 1998, este produsa de organizatia americana Vegan Outreach. Dar problemele de etica si de drepturile animalelor sunt universale, iar discutia despre zootehnia intensiva are o relevanta in crestere pentru intregul glob:

Fermele intensive se extind
Fermele de crestere si exploatare intensiva incep sa se extinda si in tarile "in curs dezvoltare" -- aducand cu ele nenumarate probleme ecologice si de sanatate publica, declara un raport publicat de Worldwatch Institute, un grup de monitorizare ecologica din Statele Unite. In "Factory Farming in the Developing World", se observa ca productia mondiala de carne a crescut cu mai mult de 500 la suta din 1950, si ca productia intensiva de animale ("factory farming") este metoda care continua sa intregistreze cea mai mare crestere. Fermele intensive sunt raspunzatoare pentru 43% din carnea de vita produsa in lume, iar majoritatea porcilor si pasarilor sunt crescuti intensiv. Conform raportului, consumul de carne este vazut ca o "indicatie de dezvoltare sociala si economica" si doua treimi din cresterea consumului de carne pe 2002 s-a inregistrat in tari in dezvoltare. Productia intensiva ameninta sansele de supravietuire ale animalelor indigene si contribuie la poluarea apelor de suprafata si subterane, la bolile transmise prin hrana si la rezistenta contra antibioticelor. Raportul poate fi citit la www.worldwatch.org.

The Ecologist, vol. 33 nr. 6, iulie-agust 2003

Informatii pe U.E./Europa de Est/Romania >>

 

Se poate spune, desigur, ca indivizii trebuie sa se lupte cu propriile constiinte – dar numai daca aceste constiinte sunt treze si informate. Societatea industriala, din pacate, ascunde suferinta animalelor.

Putin oameni ar pastra ei insisi o gaina intr-o cutie de pantofi pe durata vietii ei fertile; dar practic toti mananca oua “direct de la ferma” ambalate ingenios, dar provenind de la gaini crescute in baterii.

The Economist, “Ce datoreaza oamenii animalelor”, 19/8/95

Pentru noi, zootehnia moderna, cu cat mai putin stie consumatorul despre ce se intampla inainte ca bucata de carne sa apara pe farfurie, cu atat mai bine.

Atunci, ne gasim oare intr-o situatie corecta din punct de vedere etic? Cum justificam faptul ca ezitam sa le spunem oamenilor ce se petrece [intr-o ferma], nefiind foarte mandri de aceste lucruri si nedorind sa ii determinam sa devina vegetarieni?

Peter Cheeke, PhD, Profesor de Agricultura Animala la Oregon St. U., Contemporary Issues in Animal Agriculture, manual din 1999

Relatia noastra cu animalele, in care coexista sentimentalismul si brutalitatea, are o calitate schizoida.

Jumatate din cainii din America vor primi cadouri de Craciun anul acesta, dar putini din noi se vor opri in schimb sa considere viata mizera a porcului – un animal cel putin la fel de inteligent ca un caine – care devine jambonul de Craciun.

New York Times Magazine “An Animal’s Place” de Michael Pollan, 10/11/02

VO - Acasa

 

Capitolul urmator: Ferme Intensive