ROMANIAN VERSION:    Descarca | Comanda Copii | Alte Limbi

 

Cautare

Incearca Veganismul!

Sunt multe lucruri pe care le poate face fiecare dintre noi pentru a transforma planeta intr-un loc mai bun. Totusi, a deveni "vegan" e probabil cea mai usoara - si placuta! - cale de a avea un impact profund pozitiv zi de zi.

Pe masura ce sunt dezvaluite efectele de larga relevanta ale alegerilor noastre privind hrana pe care o consumam, creste si interesul in dieta vegetariena. Pe baza rezultatelor unui sondaj din 2003 efectuat de agentia Harris Interactive, Vegetarian Journal estimeaza ca sunt 5,7 milioane de vegetarieni in Statele Unite [si 250.000 in UK].

Deci incearca sa fii strict vegetarian(a) la viitoarea ta masa!

Datoria noastra este sa ne eliberam din aceasta inchisoare prin largirea cercului compasiunii pentru a imbratisa toate vietuitoarele si intreaga natura in toata splendoarea ei.

Albert Einstein, scrisoare din 1950, citata in Mathematical Circles Adieu de H. Eves, 1977

"De-a lungul istoriei, omul si-a extins aria calculatiilor de etica, pe masura ce ignoranta si nevoile au descrescut, intai in afara familiei si tribului, si mai tarziu in afara religiei, rasei si natiunii sale. Se prea poate ca la momentul de fata ideea de-a aduce si alte specii, mai complet, in interiorul acestor decizii este de neconceput in opinia moderata. Intr-o zi, peste decenii sau secole, poate vom considera ca aceasta nu este decat ceea ce ne cere un comportament 'civilizat'."31

Ai nevoie de ajutor pentru a incepe?

"Pachetul de start" pe care il distribuim gratuit (disponibil si on-line) ofera retete usor de urmat - inclusiv pentru "branza" fara ingrediente lactate si imitatii de carne - plus un glosar de mancaruri vegetariene si sfaturi pentru planificarea meselor. Mai exista si o lista de resurse recomandate, cum ar fi carti de bucate si magazine on-line/de comanda prin posta care se specializeaza in produse vegetariene.

In plus, acest material contine informatii care pot fi de folos la optimizarea sanatatii pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana. Este oferit si un ghid amanuntit al nutrientelor esentiale si recomandari pentru ce cantitati din fiecare nutrient ai nevoie si care sunt sursele cele mai bune.

     

Vegan OutreachEllen Green leafleting at CMU

A fi "vegan" nu inseamna a evita o lista de ingrediente - inseamna efortul de a reduce suferinta.

Indiferent de alte convingeri pe care le avem sau celelalte aspecte ale felului in care alegem sa traim, fiecare din noi poate lua decizia de a actiona cu bunatate si compasiune. A face alegeri omenoase este o afirmare decisiva a umanitatii noastre.

Daca doresti sa impartasesti informatiile din aceasta brosura, Vegan Outreach iti poate oferi copii din Why Vegan? si/sau Try Vegetarian (in limba engleza), cat si De ce sa fii vegan? in limba romana pentru a distribui in zona ta [in curand]. Alte idei pentru campanii de informare publica se gasesc in eseurile noastre explicative.

Adevarata bunatate umana, in toata puritatea si libertatea ei, se poate evidentia numai cand ii este destinata cuiva care nu detine nici o putere. Adevaratul - fundamentalul - test moral al umanitatii consta in atitudinea fata de cei care sunt in mainile ei: animalele. Si din acest punct de vedere, omenirea a suferit o prabusire fundamentala, o prabusire atat de fundamentala incat toate celelalte decurg din ea.

Milan Kundera, The Unbearable Lightness of Being, 1984

     

Data fiind abilitatea noastra de a gandi si comunica idei abstracte prin cuvinte si in scris, si de a ne forma opinii morale si de etica folosind cunostintele acumulate de milenii, avem noi, oamenii, dreptul de a sacrifica vietile altor organisme simtitoare, mai ales cand nu suntem fortati s-o facem de foame sau din cerinte dietetice, dar o facem mai degraba din motivul oarecum frivol ca ne place gustul carnii? In esenta, ar trebui sa ne schimbam?

Peter Cheeke, PhD, Contemporary Issues in Animal Agriculture, 1999

Vegan Outreach mai pune la dispozitie si un numar de carti si filme ce pot fi comandate on-line. Revista noastra saptamanala, Vegan Spam, ii tine la curent pe membri cu cele mai recente stiri si actiuni.

Pentru informatii suplimentare despre VO, vezi pagina principala sau harta site-ului, sau contacteaza-ne cu orice intrebare!

Pentru resurse internationale si romanesti/moldovenesti, vezi lista de informatii sau scrie la .

 

Cred ca toti suntem capabili sa ne oprim si gandim si sa spunem "Daca te-as cunoaste, nu te-as manca.".

Si, intr-un fel, chiar este atat de simplu.

Tom Regan, PhD, NC State Professor of Philosophy, din A Cow at My Table

     


De Ce Sa Fii Vegan - Acasa

Vegan Outreach - Acasa