ROMANIAN VERSION:    Descarca | Comanda Copii | Alte Limbi

 

Cautare

Transformarea Animalelor in Mancare
Distrugerea mediului

Cei care sustin ca le pasa de bunastarea oamenilor si prezervarea mediului ar trebui sa devina vegetarieni doar din acest motiv. Astfel s-ar mari cantitatea cerealelor disponibile pentru hrana oamenilor de pretutindeni, s-ar reduce poluarea, s-ar conserva apa si energia si ar inceta o contributie la defrisarea padurilor...

Cand non-vegetarienii sustin ca "problemele oamenilor sunt pe primul loc", nu pot sa nu ma intreb ce anume fac ei pentru oameni care ii sileste sa continue a sprijini exploatarea necrutatoare si neprofitabila a animalelor de ferma.

Peter Singer, Animal Liberation, 1990

   

Unele "dificultati ecologice" create de sitemele industriale de exploatare a animalelor, in special prin productia de furaj si deseuri, sunt recunoscute in raportul Livestock & the Environment al FAO (Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite):

 • Productia gazelor de sera (oxid de azot, metan, dioxid de carbon)
 • Biodiversitatea scazuta prin pierderea habitatului animal si distrugerea ecosistemelor
 • Golirea acviferelor; reducerea disponibilitatii apei pentru irigatii
 • Contaminarea apelor cu azot, fosfor si pesticide
 • Contaminarea solului cu metale grele; eroziunea solului
 • Ploaia acida cauzata de emisiile de amoniac

Deseuri spreiate in bazin.Raportul enumera urmatoarele probleme create de balegar:

 • Contaminarea apelor de suprafata
 • Daune aduse ecosistemului acvatic
 • Productia gazelor de sera (oxid de azot si metan)
 • Contaminarea solului cu metale grele
 • Ploaia acida si daune aduse padurilor de la emisii de amoniac

Felul in care crestem animalele pentru hrana este un pericol pentru planeta. Poluam mediul in timp ce consumam cantitati imense de apa, grane, petrol, pesticide si droguri. Rezultatele sunt dezastruoase.

David Brubaker, PhD Center for a Livable Future, Johns Hopkins University, Environmental News Network, 9/20/99

 


"Milioane de litri de excrement lichefiat si urina s-au scurs in mediu de la lagune pentru storare [ca cea de la o ferma de crestere intensiva a porcilor din poza de mai sus] care s-au prabusit, curgeau, sau au fost umplute peste capacitate si s-au revarsat in rauri, parauri, lacuri, mlastini si resurse de apa subterane."(6)
     

Alge care-au inflorit pe un bazin de apa folosita la spalarea deseurilor.Inundatie a unui bazin de deseuri.

Potrivit raportului "Animal Waste Management: What's the Problem?" al agentiei EPA:

[S]cara in crestere si concentratia de OFA-uri [operatiuni de furajare animala] contribuie la efecte negative asupra mediului si sanatatii oamenilor. Polutia asociata cu OFA-uri degradeaza calitatea apeolor, pune in pericol sursele de apa potabila si s-ar putea sa dauneze calitatii aerului.

Prin definitie un OFA produce mari cantitati de deseuri in spatii mici. De exemplu, o vaca de lapte produce aproximativ 55 kg de balegar umed pe zi (Nitrate Working Group CDFA 1989:27). Se estimeaza ca intr-o zi o vaca produce o cantitate de deseuri echivalenta cu cea care provine de la 20-40 de oameni.

Balegarul si apa continand balegar pot dauna serios ecosistemelor din rauri si parauri. Balegarul contine amoniac, o substanta foarte toxica pentru pesti chiar in cantitati mici. Cantitati mai ridicate de nutriente, cum ar fi azot si fosfor, din OFA-uri pot duce la cresterea algelor care blocheaza caile acvatice si folosesc oxigen pe masura ce se descompun. Aceasta poate ucide pesti si alte organisme acvatice, ceea ce are un efect devastator asupra intregului sistem alimentar acvatic.

     

In 2002, dupa ce au colectat mii de consemnari de la agentii de monitorizare statale si federale, cercetaori de la Sierra Club au alcatuit un raport si o baza de date numite The RapSheet on Animal Factories, care documenteaza "crime, violari si alte probleme operationale la mai mult de 630 de fabrici din industria carnii in 44 de state". Investigatia, care a durat doi ani si jumatate, a aratat ca "violarile ecologice din partea industriei de carne formeaza impreuna un document mai lung decat Razboi si Pace'". Printre alte concluzii, RapSheet-ul relateaza urmatoarele:

 • Dosarele guvernamentale arata ca aproximativ 50 de corporatii, sau managerii lor, au adunat in total mai mult de 60 de inculpari, acuzatii, condamnari si apeluri de crime si delicte. Taxele criminale s-au ridicat la 50 de milioane de dolari. Printre capetele de acuzare s-au numarat: cruzimea fata de animale, mita, distrugerea documentelor, frauda, distribuirea de carne contaminata si polutia.
 • Milioane de litri de excrement lichefiat si urina s-au scurs in mediu din lagune de storare ce s-au prabusit, curgeau, sau au fost umplute peste capacitate si s-au revarsat in rauri, parauri, lacuri, mlastini si resurse de apa subterane. Sute de incidente in care deseuri au fost varsate in ape au dus la moartea a milioane de pesti.

In ciuda implementarii foarte laxe a legilor federale si statale, aceste companii au trebuit sa plateasca zeci de milioane de dolari pentru amenzi, penalizari si sentinte. Mai mult de 20% din cele 220 de companii prezentate amanuntit au suferit acuzatii sau condamnari criminale..

     

O singura vaca de lapte produce aproape 55 de kilograme de balegar umed pe zi, ceea ce este echivalent cu deseurile produse de 20-40 de oameni. Aceasta inseamna ca cele 1,4 milioane de vaci de lapte din statul California produc tot atatea deseuri ca si 28-56 de milioane de oameni.

U.S. Environmental Protection Agency, "Notes from Underground", Fall 2001


Vaca stand in noroi si balegar ce ii ajung pana la burta..
     
Crestere intensiva in spatii limitate.

Fermele de crestere si exploatare intensiva a porcilor au facut aerul atat de insuportabil in unele comunitati rurale incat unii rezidenti trebuie sa poarte masti cand ies afara28 , si au dus la imbolnavirea oamenilor. Waste lagoon.Deseurile de la pasari si porci au contribuit la cresterea organismelor patogenice in caile acvatice si au otravit oameni si omorat milioane de pesti.29 Din 1995 in 1997, mai mult de patruzeci de varsari de deseuri au omorat 10,6 milioane de pesti.30 Pentru informatii suplimentare despre spalarea deseurilor si restrictiile guvernamentale, se poate citi aceasta scrisoare din 2003 (in format pdf) de la Senatorul Joseph Lieberman catre EPA.

Pentru informatii ecologice generale, citeste acest raport de Lacey Gaechter de la University of Colorado.

Vegan Outreach

De Ce Sa Fii Vegan - Acasa

Capitolul urmator: Resurse & Contaminare