ROMANIAN VERSION:    Descarca | Comanda Copii | Alte Limbi

 

Cautare

O Alegere Sanatoasa!

Asociatia Dietetica Americana si Dieticienii Canadieni considera ca dietele vegetariene bine planificate sunt sanatoase, adecvate din punct de vedere nutritiv si confera beneficii de sanatate atunci cand e vorba de prevenirea si tratamentul anumitor boli.…

Dietele "vegan" [pur-vegetariene] si alte tipuri de diete vegetariene bine-planificate sunt potrivite pentru toate stagiile vietii, inclusiv in timpul sarcinii, lactatiei, primilor ani de viata, copilariei si adolescentei. Dietele vegetariene ofera un numar de beneficii nutritionale, inclusiv nivele scazute de grasime saturata, colesterol si proteina animala cat si nivele mai ridicate de carbohidrati, fibra, magneziu, potasiu, vitamina Bc si antioxidanti cum ar fi vitaminele C si E si fotochimicale. S-a aratat ca vegetarienii au un index de masa corporala mai scazut decat nonvegetarienii, cat si rata de deces din cauza bolilor cardiace ischemice mai scazuta; de asemenea, vegetarienii au nivele de colesterol in sange mai scazute; tensiune mai scazuta; si rate de hipertensiune, diabet de tip 2 si cancer la prostata si colon mai scazute.

American Dietetic Association and Dieticians of Canada, “Position of the American Dietetic Association and Dieticians of Canada: Vegetarian Diets”, Journal of the American Dietetic Association, iunie 2003


Jurnalul de specialitate American Journal of Clinical Nutrition a publicat recent o serie de lucrari32 care descriu beneficiile ce pot fi obtinute prin axarea dietei pe hrana vegetala:

  • Consumul ridicat al fructelor si legumelor este asociat cu riscul redus al bolilor cardiovasculare, mai multor feluri comune de cancer si altor boli cronice (cum ar fi degenerarea maculara si cataractele).
  • Leguminoasele (fasolea, mazarea, lintea, nautul, arahidele...) sunt surse excelente de proteina, fibra si o varietate de micro-nutrienti si fitochimicale ce ar putea proteja impotriva bolilor cardiace.
  • Consumul regulat al nucilor are legatura cu scaderea riscului bolilor cardiace si a mortalitatii.
  • Consumul cerealelor neprocesate este asociat cu riscul redus al bolilor de inima, diabetului, cancerului la stomac si colon.
     

Doar evitarea produselor animale nu asigura o sanatate optima. Ca oricine altcineva, cei care sunt strict vegetarieni ar trebui sa manance o dieta echilibrata. Sunt importante proteinele, vitaminele B12 si D, grasimile omega-3, calciul si iodul.

Vezi si/sau contacteaza-ne pentru o copie a "Vegan Starter Pack", care contine Ramai vegan si sanatos - un articol amanuntit cu recomadari pe baza celor mai recente cercetari in nutritie. Mentine-te la curent prin "Vegan Health Project".

     

Vegan Outreach

De Ce Sa Fii Vegan - Acasa

Capitolul urmator: Ce Poti Manca?